Predstavljanje knjige: KRONIKA FRANJEVAČKOG SAMOSTANA U VUKOVARU, Knjiga II, 1781.-1826.

U ponedjeljak, 8. svibnja 2023. godine, u dvorani Pastoralnog centra sv. Bone predstavljena je Kronika franjevačkog samostana u Vukovaru, Knjiga II, 1781.-1826., realizirana u nakladništvu Državnog arhiva u Vukovaru i Franjevačkog samostana Vukovar i uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.


Ova druga u nizu objavljenih Kronika, nastavljajući ediciju Gradiva za povijest Vukovarsko-srijemske županije, obuhvatila je život vukovarskih franjevaca u višedesetljetnom razdoblju prijelaza 18. u 19. stoljeće. Uz latinski izvornik te njegov redaktorski stručno priređen prijevod na hrvatski jezik, objavljeno djelo sadrži i poglavlja u kojima se iznosi pregled relevantnih povijesnih zbivanja i okolnosti iz europske i hrvatske povijesti toga vremena, kao i brojne dodatke i kazala koji pridonose boljem razumijevanju teksta.


Na predstavljanju su govorili đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, urednici prof. Petar Elez i fra Ivica Jagodić, recenzenti knjige dr. sc. Tomislav Galović i dr. sc. Dražen Kušen, priređivač Petar Ušković Croata, autor uvodnog povijesnog teksta dr. sc. Danijel Patafta, te dr. sc. Dražen Živić.


Predstavljači su se u svojim izlaganjima osvrnuli na važnost objavljenog djela za znanstvenu i stručnu zajednicu, kao i na ulogu i utjecaj vukovarskih franjevaca na povijesni razvoj grada, koji se ponajprije očituje kroz njihov pastoralni i prosvjetni rad.


Kronika, čiji se restaurirani izvornik čuva u Muzeju Franjevačkog samostana, predstavlja važno povijesno vrelo u kojemu pronalazimo brojne zapise o vjerskim, društvenim, gospodarskim, političkim i ostalim događanjima u samostanu te gradu Vukovaru i njegovoj okolici. Time ona postaje nezaobilazan izvor za proučavanje prošlosti, kako vukovarskog, tako i šireg slavonsko-srijemskog prostora.


Vrijeme tiskanja i izdanja Kronike doprinosi i obilježavanju tristote obljetnice postavljanja kamena temeljca u izgradnji vukovarskog franjevačkog samostana 1723. godine, povodom čega će se na tu temu 24. lipnja 2023. godine u organizaciji Franjevačkog samostana Vukovar na tu temu održati i znanstveni skup.