Znanstveno predavanje: Sudbonosni dani obitelji nobelovca Ružičke u Vukovaru 1891. godine

U petak, 15. prosinca 2023., u Državnom arhivu u Vukovaru, prof. dr. sc. Srećko Tomas, održao je predavanje pod nazivom „Sudbonosni dani obitelji nobelovca Ružičke u Vukovaru 1891. godine“.


Kroz niz informacija s kojima se susreo istražujući arhivsko gradivo o ocu i ostaloj rodbini Leopolda (Lavoslava) Ružičke, a koje su do sada široj javnosti bile uglavnom nepoznate, profesor Tomas je naglasak u svome izlaganju stavio na 1891. godinu, kao prijelomnu godinu u povijesti obitelji poznatog hrvatskog nobelovca.


Također, istaknuo je da, unatoč dosadašnjem iscrpnom istraživanju, postoji još mnogo neodgovorenih pitanja o spomenutoj temi, a kojima se namjerava posvetiti u budućnosti.


Okupljenima se uoči predavanja obratio ravnatelj Državnog arhiv u Vukovaru, Petar Elez, a u raspravi koja je uslijedila nakon predavanja najavljena je suradnja Državnog arhiva u Vukovaru, Državnog arhiva u Osijeku te ostalih kulturnih i znanstvenih ustanova s ciljem prikupljanja i digitalizacije arhivskog gradiva o obitelji Ružička.  


POZIVNICA NA DOGAĐAJ