Znanstveni skup: Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti

U Vinkovcima se od 18. do 19. travnja 2024. godine održao znanstveni skup pod nazivom Gospodarenje šumama hrasta lužnjaka u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Stručni je skup održan povodom 150 godina znanstvenog i organiziranog pristupa šumarstvu jugoistočne Slavonije i djelovanja Brodske imovne općine (1873.-1942.).


Stručni se skup održao Velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima, a glavni su organizatori Hrvatska akademija znanosti i umjetnostiCentar za znanstveni rad u Vinkovcima i Hrvatske šume, društvo s ograničenom odgovornošću. Jedan od suorganizatora tog stručnog skupa bio je i Državni arhiv u Vukovaru, a cijela je organizacija bila pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.


Na stručnom su skupu predstavljena 24 rada po određenim tematskim selekcijama: Obnova i njega šuma hrasta lužnjaka, Stanište i flora šuma hrasta lužnjaka, Glavni i sporedni proizvodi šuma hrasta lužnjaka, Stanje i perspektiva gospodarenja šumama hrasta lužnjaka, Neki aspekti društvene povijesti šuma.


U ime Državnog arhiva u Vukovaru sudjelovao je ravnatelj arhiva Petar Elez, prof. s temom izlaganja: Arhivsko gradivo iz domene šumarstva u posjedu Državnog arhiva u Vukovaru.


Na kraju stručnog skupa organiziran je posjet Šumarskom muzeju u Bošnjacima.