POSJET PREDSTAVNIKA „SREDIŠNJICE“ MATICE HRVATSKE DRŽAVNOM ARHIVU VUKOVARU

Predstavnici „Središnjice“ Matice hrvatske bili su 6. i 7. prosinca 2023. gosti Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru.


Dubravku Oraić Tolić, prvu potpredsjednicu Matice hrvatske u pratnji tajnika za ogranke Mihovila Antića predstavnici Vukovarskog ogranka ugostili su 6. prosinca u prostorijama Ogranka u Zmajevoj 2 u večernjim satima.


O Matičinu radu u Vukovaru govorila je predsjednica Ogranka Lidija Miletić, a u razgovorima o uspjesima i izazovima, s predstavnicima Središnjice, sudjelovali  su i članovi predsjedništva Ogranka i najaktivniji članovi.


Sutradan su se gosti iz Središnjice odazvali pozivu vrijednog vukovarskog matičara Petra Eleza koji ih je ugostio u Državnom arhivu u Vukovaru. U funkciji ravnatelja Arhiva Petar Elez detaljno je izvijestio o njihovom radu, vrstama vrijedne građe koju prikupljaju, obrađuju i prezentiraju. Goste je oduševila i postavljena izložba o dvadeset godina djelovanja Ogranka koju je tom prigodom predstavila Lidija Miletić u prostorijama Arhiva te još jednom ukazala na izvrsnu suradnju dvaju važnih kulturnih subjekata u gradu.


Osnovni razlog posjeta potpredsjednice Dubravke Oraić Tolić ostvario se toga dana u podne u Gimnaziji Vukovar gdje je učenicima održala predavanje o Antunu Gustavu Matošu i njegovu konceptu nacije. Učenici su bili pozitivno iznenađeni, a osobito su ih zainteresirale Matoševe usporedbe između Srbije i Hrvatske odnosno Beograda i Zagreba koje je gospođa Oraić Tolić vješto prezentirala zadržavši punu pozornost učenika tijekom cijelog predavanja.


Prije početka samog predavanja prihodnim se riječima, uz zahvalu na posjeti, obratila ravnateljica Giana Marović Zeko, članica predsjedništva Ogranka u Vukovaru te kratko predstavila i najavila akademkinju. U kratkom druženju nakon predavanja, uz ravnateljicu, školu i njen rad predstavile su gostima djelatnica škole i tajnica OMHV Tijana Pavliček i profesorica hrvatskoga jezika Nina Salatović.


Aktivnost potpredsjednice Oraić Tolić nije završila toga 6. prosinca u Vukovaru, ona je svoje putovanje nastavila te je istoga dana u večernjim satima na poziv matičara održala predavanje i u Osijeku.