Javni razgovor: Brodska imovna općina - granatno stablo dubokog korijenja

Povodom obilježavanja 150. godišnjice osnutka Brodske imovne općine, autonomne šumske udruge, s elementima javnopravnoga značaja, osnovane 1873. godine sa sjedištem u Vinkovcima, u organizaciji Državnog arhiva u Vukovaru – Arhivskog sabirnog centra Vinkovci i kulturno–tradicijske udruge Vinkovački šokački rodovi u predvečernjim satima 27. lipnja 2023. godine, u centru Vinkovaca, ispred zgrade Brodske imovne, općine održan je javni razgovor na temu: Brodska imovna općina – granato stablo dubokog korijenja.


Sudionici razgovora bili su znanstvenici i kulturni djelatnici: mr. sc. Zlatko Virc, arhivist specijalist, mr. sc. Ljubica Gligorević, muzejska savjetnica, dr. sc. Anica Bilić, upraviteljica Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima i Petar Elez, viši arhivist i ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru.


U razgovoru je, među ostalim, bilo riječi o povijesti, ustroju, značaju i utjecaju Brodske imovne općine na društveno–gospodarski i kulturni razvoj Vinkovaca i Županje te vinkovačkoga i županjskoga kraja tijekom 68 godina njenog postojanja i djelovanja (1873. – 1941.), kao i o njenom utjecaju na razvoj šumarstva na području istočne hrvatske u proteklih 150 godina. Poseban je naglasak, također, stavljen na etnološka i jezična obilježja hrvatskog puka nastanjenog na njenom prostoru  (područje bivše 7. Brodske graničarske pukovnije) te na kulturno–povijesnu i baštinsku vrijednost i mogućnosti dostupnosti i prezentacije najcjelovitiji sačuvanog arhivskog arhivskog fonda te vrste u Republici Hrvatskoj: Brodska imovna općina, a koji se danas čuva u Arhivskom sabirnom centru u Vinkovcima.


Moderatori javnog razgovora bili su: Zvonimir Liščić, predsjednik udruge Vinkovački šokački rodovi i novinarka Milka Vida.


POZIVNICA NA DOGAĐAJ