Otvorenje izložbe: PROŠLOST, SADAŠNJOST I BUDUĆNOST VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE U RIJEČI I SLICI

Dana 30. ožujka, u čitaonici Državnog arhiva u Vukovaru, predstavljena je izložba „Prošlost, sadašnjost i budućnost Vukovarsko-srijemske županije u slici i riječi“. Izložba je, stvorena u suradnji Državnog arhiva u Vukovaru i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni ured Vukovar, prikazala dosadašnje projekte tih institucija, koje je, financijski i na druge načine, potpomogla i podržala Vukovarsko-srijemska županija.


Povod izrade izložbe je obilježavanje 15. godišnjice osnutka Državnog arhiva u Vukovaru (2007. – 2022.) te 30. godišnjice osnutka i početka službenog poslovanja Vukovarsko-srijemske županije (1992./1993. – 2022./2023.).


Na predstavljanju izložbe, okupljenima su se obratili ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, prof. dr. sc. Željko Holjevac, zatim suautori izložbe: ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru prof. Petar Elez i mag. hist. Vinko Živić, a pozdravnu riječ uputio je i zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Franjo Orešković.


Govornici su se u svojim izlaganjima osvrnuli na povijesni kontinuitet vukovarsko-srijemskog prostora, a ukratko su predstavljeni i motivi i važnost dosadašnje suradnje Arhiva s Institutom Ivo Pilar, koja se ponajprije očituje u izdavanju znanstvenih i stručnih publikacija i organizaciji raznih kulturnih aktivnosti. Spomenuta djela tematiziraju razne aspekte iz lokalne i opće prošlosti županije, njenog povijesnog razvoja i očuvane baštine i identiteta, ali se neka osvrću i na sadašnje stanje te daju promišljanja o budućnosti.