Otvorenje izložbe: BRODSKA IMOVNA OPĆINA – RAZGRANATO STABLO DUBOKA KORIJENJA

U ponedjeljak 8. travnja 2024. godine u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci, održano je otvorenje izložbe Brodska imovna općina – razgranato stablo duboka korijena. Spomenuto  događanje organizirao je Državni arhiv u Vukovaru – Arhivski sabirni centar u Vinkovcima i Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci u suradnji s Vinkovačkim šokačkim rodovima, a autori izložbe su mr. sc. Zlatko Virc i Petar Elez, prof.


Na otvorenju izložbe govorili su: Vedrana Lugić, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, Petar Elez, prof., ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru, Zvonimir Liščić, predsjednik udruge Vinkovački šokački rodovi, Darko Posarić, predstavnik Uprave šuma Podružnice Vinkovci, Antun Leaković, šumarski inženjer u mirovini i dugogodišnji ravnatelj Šumarskog muzeja u Bošnjacima, Ivica Ćosić Bukvin iz Vrbanje, mr. sc. Zlatko Virc, suautor izložbe te naposljetku Josip Romić, zamjenik gradonačelnika Grada Vinkovaca, koji je ujedno i otvorio izložbu.


Izložba nam govori o osnutku, organizaciji, važnosti i ulozi Brodske imovne općine (1873. – 1942.) u kontekstu odgovornog i stručnog gospodarenja šumama u njezinu vlasništvu, kao i društveno-gospodarskog razvoja područja bivše Sedme vojno-graničarske pješačke pukovnije. Izložbeni postav tvori 12 tematskih konciparnih plakata, a prati ga i istoimeni katolog. 


Otvorenje izložbe bilo je popraćeno i s više glazbenih točaka MPG „Lipa“ iz Vinkovaca.


POZIVNICA NA DOGAĐAJ